Followers

Monday, November 16, 2009

naufal@Berjaya Times Square








Memandangkan skang ni musim ujan jd mmg takde aktiviti outdoor yg ble kita buat so ibu bawak le nopal yg kebosanan ke Berjaya Times Square hari sabtu lepas..dgn ujan lebat n jalan yg sesak akhirnya kita smp gak kt situ kul 4.30 ptg..naufal yg tido sepanjang perjalanan begitu teruja bila smp je nmpk bkn main meriah lg kt situ..mana tak meriah kan theme park..tp yg tak bestnya sbb nopal msh kecik so ade 4 jenis mainan je yg ble naik iaitu buddy go round, botanic drive, crazy bus dgn fantastic trail..tp ok la kita naik 2 3 kali kan hehehe..naufal punya la tak suka naik buddy go round siap nangis lagi sbb takut dgn kuda yg besar2 tu bergerak..jakun tul anak ibu ni tau...dlm byk2 aktiviti kt sini nopal plg suka time mkn keropok rota..sabor je la..terpaksa la bg jg sbb dia dok pegang keropok tu je ms lalu kt depan kedai snacks kt situ. anyway ibu n abah sgt enjoy bw nopal jln2 ari tu..

Monday, November 9, 2009

bukan main suka lagi...



hari jumaat lepas ibu n abah bw naufal gi ppum utk routine check up utk CH naufal. kali ni result CH ok di paras normal tp mslh lain plak. naufal ade mslh kekurangan vitamin D. Menurut doc perkara ni biasa bg baby yg premature..ikut doc ni sumenye biasa ibu yg dengar ni yg tak biasa tau..lps check fizikal naufal doc ckp tgn dia nmpk mcm bengkak sikit n dada plak melengkung sikit yg menunjukkan tanda2 kekurangan vitamin D. So ari tu jg naufal di suruh buat x-ray tgn..punya la ramai org kat tmpt x-ray tu.naufal siap main tido main, makan, ronda sana-sini tp masih blum smp giliran. org mmg ramai nk buat cmne..yg penat ibu dgn abah la nk kejar naufal je ke hulu ke hilir. doc ckp jg next appointment naufal kena repeat lg test utk tgk tahap vitamin D kalau konpem kekurangan Vit D doc ckp naufal perlu diberi rawatan yg bersesuaian..check up ari tu berat naufal baru 9.0kg heheh nasib baik naik drp last check up.tp masih rendah utk bayi sebaya dia..takpe la naufal. kul 1.30 br kita smp umah..penat tul.

Ptg tu lak kul 2.30 kita gi blk ppum utk imunisasi naufal yg terakhir@ 1 thn 1/2 bln (mesti korang pelik kn nape gi dua kali..klinik cucuk tu ari jumaat buka kul 2 - 4 ptg je hehe). kesian anak ibu terjengkut2 jln lepas kena cucuk bdn pun dh panas mcm nk demam. blk dr cucuk tu ibu pun ajak abah singgah ke mydear warehouse sale kt puchong..heheh ibu dh lama teringin nak belikan naufal beskal..bukan main suka lg nopal dpt beskal tu..celik je biji mata carik beskal dulu..

Wednesday, October 28, 2009

naufal @ Giant Kelana Jaya

Semalam ibu ajak abah gi giant kelana jaya lps maghrib.saje je ade benda nk beli..slps mkn kt food court kita masuk le kt dlm giant. Mula2 mmg naufal behave dok je diam dlm troli..tp lepas 1/2 jam berlalu naufal dh mula panas bontot dan tak dpt berdiam diri lagi lau membunyikan siren dia sbb nk jln2 sdr..memandangkan ibu sgt sibuk memilih brg ibu telah suruh abah tengokkan naufal..lantak la ko nk buat ape nopal...

dlm ibu sibuk dok pilih brg tau2 dua beranak tu dh lesap ntah p kemana..takpe ibu teruskan juga pilih brg hehhe.bila dh siap sume n blk ibu pun call abah nk tanya kt mane diorg menghilang.abah ckp diorg kt section mainan kanak2..smp je ibu kt situ nopal bkn main suka lg dok main buaian..amboi2 sakan ko ye naufal..pastu abah tunujkkan gmbr yg dia dpt snap masa naufal begitu syok mencuba sume mainan yg ada kt..sabor je lah anak aku nih ha...apa pun tgk le gmbr yg ibu sispkan ni..enjoys!








Friday, October 2, 2009

video naufal berjalan....

video

teruja tul tgk naufal belajar berjalan..semoga ank ibu cepat berlari ye hehhehe
tarikh rasmi naufal mula berjalan: 14/09/09

cerita aidilfitri yg lalu...

Lambatnye ibu amik masa nk buat coretan psl raya naufal ni..kesibukan kt opis n kt umah buat ibu jd malas nk update blog..ari ni ibu rasa rajin sikit nk update ye la takut basi plak cite raya nopal kan...

persiapan tahun ni biasa n sederhana je, maklum la ibu kn sibuk berkursus, lg smgu nk raya br blk umah tinggal penat je dgn keje kt opis menambun lagi la kepenatan. T p sebab ibu dh shoping raya sblm p kursus so bj raya kita sekuarga dh beres ler..tahun ni kita beraya kt kg ibu dulu heheh taiping, perak.abah pun xde bantahan sebab raya kedua, ibu buat kenduri akikah nopal kt umah tokngah kt bagan serai..so excited la jg raya thn ni..raya ke3 br kita sekuarga blk kg abah kt gemencheh, n9. yang buat ibu tak best raya kali ni adalah naufal demam dari mlm raya smp la seminggu raya. penat la ibu layan karenah nopal yg asyik merengek tu..kesian kt nopal x enjoy sgt asyik nangis je...kepala ibu yg pening dgr suara nopal dr pg smp mlm..org yang dtg bertandang raya pun pelik je tgk naufal asyik nangis je huhuhuhu mmg anak ibu ni cengeng skt...

disebabkan abah ble bercuti lama thn ni, sempat la kita gi jalan2. siap gi berkelah kt ulu yam lg raya ke6 tu..org pun tak ramai kt sana hehehe ye la org dok beraya kita gi berkelah..tapi naufal taknak mandi air terjun, sejuk sgt kot. melalak je bila masukkn dlm air...nangis lagi...bnyk nangis ler sepanjang cite ni...

tapi yang paling bermakna adalah cite naufal dh ble berjalan. ibu agak kecewa gak tgk naufal masih xle berjalan sdgkan raya dh dekat. Alih2 seminggu sblum raya, naufal dh ble bngun n berjalan2 sikit2..heheh terharu tul. penantian ibu nk tgk naufal berjalan termakbul juga. naufal mula berjalan pada usia 1 thn 4 bln..lewat sgt tak? takpe la janji ble jalan kan...



naufal beraksi depan pintu umah tokngah...


daging lembu yg telah dilapah..akikah ni kongsi beramai2 dgn sepupu naufal 6 org semuanya.


abah yg kepenatan membantu org melapah lembu


naufal ketika majlis marhaban..tercengang je nopal heheh


gmbr pd pg raya yg penuh tangisan...mmg dh xde gmbr yg dia senyum



Tuesday, September 8, 2009

tak sabar nk abis kursus...

mgu ni ble dikatakan mgu yg hepi coz mgu ni last ibu berkursus di akmal, melaka..tak sabar sgguh nk dok umah sdr, buka posa dgn abah nopal n sahur sesama. mgu ni aktiviti ibu kat sini lbh kpd siapkan asgmen n study utk exam on friday..anyway ibu nk share aktivti yg tlh ibu lalui bbrp mgu yg lepas sblm berpuasa..pengalaman ni amat berharga n menjadi sweet memories...



gmbr kt atas ni adalah antara aktiviti yg ibu buat bln lps. Pada 7/8 - 8/8 sume peserta kursus di bawa utk mendaki Gunung Angsi, yg terletak di Ulu Bendul, Negeri 9. Ni pun satu cabaran sbb ibu tak pernah mendaki gunung sblm ni. tapi nk tarik diri pun rs tak best sbb ni peluang seumur hidup so ibu mendaki jg. mmg sgt sukar smp ibu bbrp kali nk pitam dlm perjalanan. nasib baik ada kawan2 yg support dan sentiasa bantu ibu walaupun dh tak larat nk angkat kaki. akhirnya berjaya jg km smp ke puncak. satu perasaan bangga la jg hehehe..

Kemudian pada 12/8 - 13/8, kitorng sume kena bjalan lagi dlm program lawatan berobjektif utk melawat JKDM Port Dickson, JKDM Johor dan hari terakhir ke KLIA. Mmg memenatkan coz kami berulang alik selama 3 hr tu...tp seronok le jg dpt melawat byk tempat mcm Esso Refinery dan CIQ Johor.

Blk drp program lawatan, aktivti menembak pun bermula..antara kelas yg ibu takut nk hadiri ye. Dlm program ni kami diajar secara asas teknik menggunakan senjata revolver, glock dan shotgun. ibu mmg takde bakat nk menembak pun. puas le jurulatih tu ngajar heheh..klu bg 10 biji peluru tu dlm 2 , 3 biji je masuk dlm sasaran yg lain tak tau ke mana hehehhe...tp guna glock senang sikit sbb dia semi-auto dan lbh ringan. ibu smp berjurai-jurai airmata smbl menembak ye...malu le sgt tp dia terkuar gak huhuhu..shotgun plak yg besar dan panjang. mmg berat tp bila menembak best sgt...ibu try sklai je.

dlm masa yg sama, kitorg kena jg hadiri kelas taekwando. ibu sgt enjoy dgn kelas ni..ibu pun tak pernah ada basic pertahankan diri so dlm kelas ni dpt la blajar sikit2...

itu je la antara aktiviti yg dibuat oleh kami selain hadiri kuliah pada bln lps..yang penting ibu sgt teruja utk menyanyikan lagu..balik kl...oooo blk kl... hati girang hehhehe


Tuesday, August 4, 2009

aktiviti beberapa minggu yg lepas....

dah lama tak update blog ni. dah bersawang rasanya..ni nak mai menyapu sat...
aktiviti sepanjang kursus ni byk sgt smp aku keletihan setiap hari.renang nye, senaman nye, kelas nye, merentas desa nye, khidmat masyarakat nye..kira banyak lah...

ni pun update blog masa kelas renang..aku kn period jd takle le berenang so amik kesempatan ni update sikit2 le..kalau nk story rasa panjang berjela sgt so aku upload gambar2 je la aktiviti yg telah aku lalui untuk tatapan sume..enjoys

ni gmbr masa merentas desa pki no 64 tp larian taktau le dpt no berapa mcm hampir2 jd org last je heehe




ni gmbr ms abg bomba buat demo fire drill kpd peserta kursus



ni plak ms khidmat msyrkt kt taboh naning, melaka. group ibu bersihkan masjid dan kawasan kubur makam dol said.


Align LeftAlign Centerni plak gmbr dataran pahlawan, melaka.smlm aku n fren gi utk lepas tensen dinner kt sana.


cuma mslh story ni ialah aku tak ingat tarikh ye jd tak le bubuh..harap maap hehehhe esok ade ujian renang plak agak2 aku ble renang tak esok ni...

Saturday, July 11, 2009

naufal & abah dtg melawat ibu

hari ni ibu sgt gembira sbb naufal n abah dtg melawat ibu di akmal melaka.ni sume gara2 ibu tak dibenarkan blk umah mgu ni sbb ada bbrp aktiviti weekend ni..naufal n abah bertolak mlm jumaat n tido di asrama utk pelawat yg boleh disewa. gembira dpt jumpa naufal n abah dpt lah melepaskan rindu..

pagi ni ibu ada kelas berenang smp tghr. best gak dpt belaja berenang coz ibu mmg taktau brenang lgsg..lps je kelas renang ibu pun ajak abah n naufal makan tghr kat mydin ayer keroh..selesai mkn n shoping brg naufal sikit, abah ajak ibu gi zoo melaka..menarik gak ..

naufal agak teruja dgn lawatan ke zoo ni cuma dia bknnya tgk binatang sgt pun dia terlebih syok tgk byk2 bdk berlari2 kt dlm zoo tu..apa2 la naufal asalkan naufal gembira ye..bayaran masuk zoo melaka RM7 utk dewasa n klu nak naik mini bas kt dlm zoo tu kena byr RM2. ibu plh naik kenderaan tu sbb tak la lenguh nk jln heheh tp separuh je pastu kita berjalan smp ke hujung..

tapi setelh bergembira dgn naufal n abah, ibu terpaksa menangis lg nk berpisah dgn naufal semula..kul 7 naufal n abah bertolak blk ke kl..abah keje esok jd terpaksa la blk..sedihnye ibu...
kat sini ibu uploadkan gmbr kat dlm zoo melaka...





Tuesday, July 7, 2009

berjauhan dgn naufal..

dah agak lama ibu tak sempat update blog ni..maklum la sejak 5 julai ibu dh berangkat ke akmal melaka untuk berkursus selama 2 bulan huhuhu...airmata ibu mengalir lg keranan terpaksa tinggalkan naufal dan abah. kali ni ibu terasa lg sayu sbb naufal terpaksa dijaga oleh abah sbb nenek tak dpt jaga naufal...kesian kt abah kena jaga naufal sensorang je..sabar ye sayang...

aktiviti kat akmal sgt padat mmg memenatkan dlm 2 mgu ni ibu kena berkawad.punya la berat kasut kawad tu..berpeluh2 bawah panas matahari..hari ni hr pertama pun rasa dh pancit heheh...dah setengah hari ibu berkawad, jurulatih cakap ibu dikecualikan sbb br lepas bersalin ( bwh 18 bulan xle berkawad ye)..hehehe ibu jd sgt gumbira kerana tak le berpanas..sebenarnya seronok jg blaja kawad cuma tak tahan kasut tu berat sgt n panas...

hari2 ibu bervideo call dgn naufal..dpt le lepaskan rindu kt anak ibu...2 hari dh mcm 2 bulan ni..camne nk terusakn hari2 mendatang ni....sabor je la...

Sunday, June 28, 2009

naufal dan motor baru nye....




ini lah wajah2 ceria naufal setelah mendapat motor polis hehehe motor ni di beli di mydear warehouse sale. pg2 sabtu lg ibu dh pesan kt abah kita mesti gak beli motor tu ye la teringin sgt lps tgk motor fawzan n abg hafiy yg comel tu. tp bila p time hr cuti org mmg la sgt ramai, bersesak2 nk pilih brg so ibu mls nk tgk2 brg lain lps dpt apa yg dihajati kita trus je blk umah..maklum le dh janji dgn mama fawzan nk p kenduri kawin anak jiran kitorang...

cite psl motor baru ni, naufal kaki tak smp sgt so ibu atau abah la yg kena tolak motor tu utk bergerak..sakit ler belakang ibu nk tolak naufal oi..cpt la besar ble main sdr..harapan ibu jaga la motor tu baik2 n jgn plak berlumba motor dgn fawzan n abg hafiy ye...

Sunday, June 14, 2009

Pengorbanan seorang insan bernama abah....



B
ersempena hari bapa yang akan disambut tak lama lagi, ibu rasa nk buat entri psl abah dgn harapan bila naufal dh boleh membaca naufal boleh la baca catatan ibu ni...

Selalu kita bercakap tentang besarnya pengorbanan seorang ibu tapi pengorbanan seorang bapa pun tiada galang gantinya..sejak naufal dilahirkan abah la insan pertama yg mengucup naufal dan melaungkan azan ke telinga naufal, tambahan ibu ditempatkan di wad yang lain hanya dapat melihat naufal pd hari kedua..naufal begitu kecil dan nyenyak tidur di dalam inkubator..hati ibu tersentuh. ibu tak pernah ada pengalaman mengendalikan baby, lucu sgt bila nurse meminta ibu menukarkan pampers naufal tapi ibu takut nak pegang naufal yang telalu kecil dan masa tu abah la yang tukarkan lampin naufal. abah siap ajar ibu lagi macam mana nk tukar lampin naufal n balut naufal semula dgn lampin heheh ibu memang tak reti pun masa tu...

Disebabkan naufal terpaksa tinggal di wad sehingga berat naufal 2kg, ibu hanya berpantang di rumah sendirian. Mengikut perancangan ibu nak berpantang di rumah mak mertua iaitu nenek nopal le tu. maklumle ibu kan anak yatim piatu..tapi bila perkara terjadi tak seperti yang dirancang ibu berpantang kat rumah kita je la..abah la yang menjaga ibu, mengurut ibu, sediakan sarapan pg, tengahari plak abah akan terkocoh2 blk rumah n masak untuk ibu lepas tu pergi tempat kerja semula. petang pun sama, abah akan masak utk ibu..malam plak abah akan pergi ke hospital melawat naufal dan menghantar susu yang ibu perah..itu la rutin abah selama sebulan.sekali sekal ibu akan ikut abah ke hospital menjenguk naufal..klu boleh ibu nak lawat naufal setiap hari tapi ibu tak kuat sangat sebab bersalin secara ceaser. ibu lihat abah memang kepenatan tapi abah tak pernah mengadu depan ibu..

Ibu rasa terharu dengan pengorbanan abah naufal..dan bila ibu tanya abah dia rasa terbeban tak menjaga kita berdua..abah naufal kata dia sanggup buat apa saja utnuk kita berdua..menjaga naufal selepas di bawa pulang ke rumah pun bukannya senang..naufal sgt suka meragam kuat menangis berjam2 lamanya sampai ibu rasa serabut sgt tiap kali naufal nangis, abah la jugak dengan sabar mendukung naufal sampai naufal tertidur semula..biasanya ibu dan abah akan bergilir2 menjaga naufal setiap malam..klu dh teruk sgt naufal menangis ibu dan abah sama2 berjaga malam..ibu kagum dengan abah yang boleh menguruskan rumah masa ibu berpantang walaupun tak la perfect sgt tapi sekurang2nya kurang la beban ibu..padahal abah naufal anak bongsu yang manja tapi bila dah jadi abah ni terus jadi lebih bertanggungjawab..

Abah naufal bukanlah seorang lawyer, doktor ataupun engineer tapi ibu nak naufal tetap bangga mempunyai seorang ayah seperti abah yang telah banyak berkorban untuk naufal dari sejak naufal dilahirkan sehingga kini..ibu harap naufal akan sentiasa mengenang jasa abah dan akan menjadi anak yang menjadi kebanggaan ibu dan abah..

Bersempena hari bapa ni ibu juga nak wish kat abah..Happy Father's Day sayang..

Friday, June 5, 2009

naufal oh naufal...

hari ni skali lg ibu n abah bw naufal ke ppum utk jumpa doc bg melihat perkembangan naufal..awal2 lg kita dah smp tp org dh ramai jd jd lambat la juga dpt giliran. berat naufal ms timbang td 7.4kg je ketinggian plak 70.9cm. ikutkan naufal dah 1 thn 1 bln. n klu ditolak dgn 6 mggu sbb naufal bb premature kira2 skang umur naufal 11 bln lbh le.

doc ckp paras hormon thyroid naufal berada pada paras yg agak normal..lega ibu..tp doc ckp naufal ni underweight klu bb normal berat tu utk bb umur 6 bln..doc ckp lg perkembangan naufal pun perlahan sikit..sbb naufal masih belum boleh berdiri sendiri, belum bercakap suku kata yg ade maksud, fizikal tak membesar spt yg sepatutnya..ibu jd bertambah runsing bila doc ckp mcm tu..doc plak suggest ibu buat check up pendengaran naufal takut2 dia tak dengar sepenuhnya..ibu rs selama ni naufal mmg alert dgn bunyi2 dr yg slow smp le plg kuat..tp memndangkan doc dh syorkan ibu rs patut buat la jg, mana la tau klu2 ade mslh..selain tu doc tu pun bw ibu jumpa pakar pemakanan utk bantu ibu memastikan apa yg naufal mkn selama ni merupakan makanan seimbang..pkr pmkn tu ckp apa yg ibu bg mkn kt naufal ok cuma susu perlu bg sekurang2nya 600ml sehari..pening dh kepala ibu naufal mmg langsung taknak minum susu ape2 pun, selama ni ibu campur susu naufal dlm nestum or roti je..nmpaknya kena berusaha lg la ibu..

hari ni juga doc amik urine test naufal utk tgk ada jangkita ke tak sbb doc ckp ade 3 kemungkinan kenapa naufal x cukup berat badan, mslsh thyroid tu, jangkitan or diet naufal..ibu harap urine test tu ok le risau gak..tp lg risau bla tgk naufal yg tak membesar seperti yg sepatutnya ni..ibu rasa sedih sgt..kadang2 rasa kenapa la ibu di uji mcm ni. tp bila2 pikir blk ibu patut bersyukur sbb naufal sihat dan aktif cuma terbantut pembesaran je.. ibu kena cuba lg sedaya upaya bg naufal susu x kira mcm mana pun lepas ni, bg naufal multi vitamin n ibu pun dh bg naufal supplement utk perkembangan otak..harap2 naufal akan mampu jd cerdas dan bijak spt budak2 lain..ibu sentiada doakan kesihatan naufal..dan tak kira apa kekurangan naufal ibu akan tetap menyayangi naufal tanpa berbelah bagi...

naufal la permata hati ibu dunia dan akhirat...

Thursday, June 4, 2009

tag dr mamazahra plak...

tag ni daku dpt dr mamazahra..pun dh lama tp br skang smpat jwb ..ampun yer...

1. Snap the picture of both inner and outer of your purse




2. Introduce your purse brand, price & where you buy.

heheh bab ni yg malu sikit ni..brand imperial horse (yg tak ori).beli kat pasar mlm kat kota damansara ( ala uptown) dengan harga rm50..ibu suka purse ni sbb dia leather, tahan lasak n ada zip...

3. Take out whatever its inside your purse.

uishh nk kuarkan mmg byk harta dlm purse ni...ade kredit kad (cimb, maybank, bank rakyat, citibank), atm (cimb, pbb, mbb), ic, kad kuasa (kastam), ic naufal, kad toys 'r'us, driving licence, gmbr ibu n abah ms bercinta, medical card prudential,kad sspn naufal n duit rm102 je heheh....

4. Tagged other persons.

laman ameer yusuf
i_sofia
lilyazliyana
nieza ishak (juzers' family)
umi nuha
mama danish
aleesya safiya

rasanya dah ramai yg buat tag ni...klu sesape yg daku tag dh buat ..takyah le buat lg yer....

setelah sekian lama..tag dr eus

dah lama sebenornya dpt tag ni tp takde ms nk amik ari ni try jwb tag yg tlh diberi oleh kengkawan blog...

TAG WALLPAPER DRPD EUS

1) Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang jangan tipu2 ek


2) Bagitau nape anda suke wallpaper anda itu..

wallpaper ni sentiasa berubah2 tp yg pasti mesti gmbr naufal je la heheh sebabnya bila tensen2 kerja tgk gmbr nopal sejuk je ati ....

3) tag 10 people...

tag ni dh lame sgt sume org dh buat so aku tak tag sesape la...tp klu ade yg sudi di alu2kan buat...

Monday, June 1, 2009

shopping baju naufal

ari sabtu plak ibu n abah bawa naufal shopping kat brand outlet, ikano. ibu mmg nk shopping baju raya utk naufal sbb bln dpn ibu akan mula berkursus selama 2 bulan so takut tak sempat nk shoppiing plak nnt. ibu pun sempat la beli beberapa baju kat situ tp x byk pilihan utk babay boy le kebykan baju bb girl je byk..
lepas jln2 kat ikano, ibu ajak plak abah pergi ke warehouse sale kt hytex, kepong tu. orang tak la ramai sgt cuma baju tak byk utk dipilih. ni 1st time ibu dtg tempat ni. punya la panas. naufal n abah tggu kt dlm kete je. yg ibu plg malas nak match kan baju dgn sluar..tensen tul..tp sebab dh dtg ibu beli la juga 3 pasang baju pooh...







baju pooh yg dibeli kat hytex...




baju yg dibeli kat brand outlet....