Followers

Friday, June 5, 2009

naufal oh naufal...

hari ni skali lg ibu n abah bw naufal ke ppum utk jumpa doc bg melihat perkembangan naufal..awal2 lg kita dah smp tp org dh ramai jd jd lambat la juga dpt giliran. berat naufal ms timbang td 7.4kg je ketinggian plak 70.9cm. ikutkan naufal dah 1 thn 1 bln. n klu ditolak dgn 6 mggu sbb naufal bb premature kira2 skang umur naufal 11 bln lbh le.

doc ckp paras hormon thyroid naufal berada pada paras yg agak normal..lega ibu..tp doc ckp naufal ni underweight klu bb normal berat tu utk bb umur 6 bln..doc ckp lg perkembangan naufal pun perlahan sikit..sbb naufal masih belum boleh berdiri sendiri, belum bercakap suku kata yg ade maksud, fizikal tak membesar spt yg sepatutnya..ibu jd bertambah runsing bila doc ckp mcm tu..doc plak suggest ibu buat check up pendengaran naufal takut2 dia tak dengar sepenuhnya..ibu rs selama ni naufal mmg alert dgn bunyi2 dr yg slow smp le plg kuat..tp memndangkan doc dh syorkan ibu rs patut buat la jg, mana la tau klu2 ade mslh..selain tu doc tu pun bw ibu jumpa pakar pemakanan utk bantu ibu memastikan apa yg naufal mkn selama ni merupakan makanan seimbang..pkr pmkn tu ckp apa yg ibu bg mkn kt naufal ok cuma susu perlu bg sekurang2nya 600ml sehari..pening dh kepala ibu naufal mmg langsung taknak minum susu ape2 pun, selama ni ibu campur susu naufal dlm nestum or roti je..nmpaknya kena berusaha lg la ibu..

hari ni juga doc amik urine test naufal utk tgk ada jangkita ke tak sbb doc ckp ade 3 kemungkinan kenapa naufal x cukup berat badan, mslsh thyroid tu, jangkitan or diet naufal..ibu harap urine test tu ok le risau gak..tp lg risau bla tgk naufal yg tak membesar seperti yg sepatutnya ni..ibu rasa sedih sgt..kadang2 rasa kenapa la ibu di uji mcm ni. tp bila2 pikir blk ibu patut bersyukur sbb naufal sihat dan aktif cuma terbantut pembesaran je.. ibu kena cuba lg sedaya upaya bg naufal susu x kira mcm mana pun lepas ni, bg naufal multi vitamin n ibu pun dh bg naufal supplement utk perkembangan otak..harap2 naufal akan mampu jd cerdas dan bijak spt budak2 lain..ibu sentiada doakan kesihatan naufal..dan tak kira apa kekurangan naufal ibu akan tetap menyayangi naufal tanpa berbelah bagi...

naufal la permata hati ibu dunia dan akhirat...

13 comments:

eis kamil said...

salam azzul.. bertuah naufal dapat ibu mcm azzul. semoga naufal sihat selalu berkat doa ibunya.

zh-ena said...

insyaallah akan sihat..ena dulu pun lahir pramatang, alhamdulillah ok ajer..cuma kena lambat skit klu nak di bandingkan ngan bdk lain time sek rendah dulu..hasil usaha gigih baru la blh sama standard ngan bdk lain..ialah kita lahir awal kan jd bdk yg kita gauk bknnyer baya kita sebenarnyer..tapi tu la, sabar yg plg ptg

ibu_umairah said...

takper...insayallah azzul!!!naufal cerdik nanti!!!!!

ibu_arifa said...

Saya pun doakan yg terbaik utk Naufal jgk.. Kak Liza jgn sedih2 sgt yer..jgn stress2 sgt..nnt takut mengganggu emosi Naufal pulak.
TO NAUFAL: ello nopal..nnt nopal kena minum susu banyak2 lagi tau..biar cepat besar ..biar ibu Nopal gembira..ok? Aunty cayang tau kt Nopal..

lily azliyana @ mama zara said...

byk2 sabar k ibu naufal. insyaAllah, naufal akan membesar sihat n cerdik. kami yg lain pon akan tlg doakan naufal sentiasa sihat..

[-suziey-] said...

semoga liza tabah ok..masih awal utk tntukan tumbesaran naufal trbantut...as long as dia sihat alhamdulillah..sume tu kuasa Tuhan..doa n tawakal byk2...:)

ps: my hubby kenal liza..sy tjk gmbo liza dlm blog ni..mmg dia kenal./..kecik btol dunia ni eh..ekeke:D

azzul said...

thanks sume kawan2 sbb kasik semgangat n doakan naufal...terharu sungguh

kakyong said...

salam liza

ic.. naufal pun bb premature jugak yer..
Hmm, i think hari tu anak mirah pun problem sama.. underweight.. tp kalo berat dia dah 3x berganda drp berat lahir, ok kot.. tp lah pasni kasi naufal mkn yg berzat supaya cepat sket naik badan... take care yer..

Nieza Ishak said...

Insyaalah naufal ok jerk azzul.
Jangan risau-risau
Setiap anak dilahirkan istimewa ...

azzul said...

tima kasih kak yong n nieza.skang ni mmg dh start bg naufal mkn yg lbh berkhasiat tp nk bg susu tu mmg ala2 berperang la jg alih2 baju yg penuh dgn susu tak masuk mulut pun..heheheh

Putra Mama said...

sabar yer liza.. aku dulu pun bantut gak.. mcm2 vitamin abah aku bg makan.. skang aku x bantut lagi.. yg penting usaha..;)

azzul said...

tu la aku mmg tgh bersabor ni klu tak mau aku meraung setiap ari huhuhu tp skang dh rs ok kot selagi nopal sihat n aktif aku dh malas nk pk lg dh

YatieJay said...

Insya Allah....kalau kecik2 bnyk problem, dia akan membesar jadik anak yg kuat. AMIN!